Forum cvećara
Poštovani posetioci,
ovaj forum je namenjen ljudima koji se bave profesionalno uzgajanjem cveća ili bi to želeli da rade. U forumu postoje rubrike za pomoć početnicima,o raznim vrstama cveća i o aktivnostim koje naša organizacija sprovodi.

Ukoliko ste novi na forumu, kliknete na REGISTRUJ SE

registracija traje minut

Ukoliko ste već član foruma kliknite na Pristupi

sve probleme sa registracijom i objasnjenja možete dobiti na cvecarstvoforum@gmail.com
Forum cvećara
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Ko je trenutno na forumu
Imamo 4 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 4 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

[ Videti svu listu ]


Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 214 dana Čet Mar 08 2012, 13:46
Statistike
Imamo 10327 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je Marija193

Naši korisnici su poslali ukupno 10265 članaka u 1080 teme
Razmena banera

Ukoliko ste zainteresovani za razmenu banera ili da postavite oglas,


CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA

Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:01

Cveće sve više postaje intenzivna kultura u poljoprivrednoj proizvodnji i sve se više pažnje posvećuje uzgoju cveća u čemu đubreenje zauzima vrlo važno mesto.Uslov za punu izraženost potencijala cveća je optimalno đubrenje tokom cele vegetacije.

Osnovne minerale Azot (N), Fosfor (P) i Kalijum (K) dodajemo pre sadnje u zemlju ili u supstrat u obliku NPK đubriva. Na tržištu postoje već gotovi supstrati specijalno namenjeni za uzgoj pojedinog cveća,ali ako se radi o sadnji direktno u zemlju,poželjno je pre sadnje uneti NPK đubrivo s istaknutim sadržajem fosfora i kalijuma. Za tu svrhu mogu se primeniti formulacije NPK 5-15-30, NPK 7-20-30, NPK 7-14-21, NPK 8-26-26 ili NPK 15-15-15. Za prihranu tokom vegetacije, naročito kod cveća koje zaostaje u porastu mogu se primeniti Azotna đubriva KAN ili Urea ili se primjenjuju tekučna đubriva za cveće pod imenom Fertine C.
zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Re: CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:02

Jednogodišnje cveće
Jednogodišnje cveće proizvodi se iz semena. Nakon nicanja može se presaditi u saksijice i postaviti na balkone ili se sadnja obavlja na otvorenom u gredice, a vegetacija mu traje godinu dana. U ovu skupinu spadaju begonija, petunija, prkos, salvija, kadifa,verbena, cinija, vodenica i neven, kao najtraženije vrste.
Ukoliko se radi o sadnji u zemljište, tada se obavlja pri pripremi gredica, pri čemu se dodaje 60 g/m2 NPK 7-14-21. Tokom vegetacije može se dva do tri puta prihraniti s KAN-om u količini od 10-15 g/m2. Takođero je više puta tokom vegetacije preporučljivo primenjivati otopine đubriva putem tekučnog đubriva Fertina C. Za jednogodišnje cvetnice može se primeniti Fertina C za cvijeće i ukrasno bilje koja uz Azot (N) 4 %, Fosfor (P2O5) 6% i Kalijum (K2O) 8 % sadrži i mikroelemente Bor (B) 0,01 %, Gvožđe (Fe) 0,02 %, Bakar (Cu) 0,002 % i Cink (Zn) 0,002 %. Namenjena je za prihranu svih vrsta cveća koje se uzgaja na otvorenom prostoru ili u plastenicima, kao i za balkonsko cveće.Ona se primenjuje prskanjem listova otopinom ili zalevanjem zemljišta oko biljaka jednom nedeljno u koncentraciji 0,5-1%. U slučaju da su na biljci vidljivi izraženiji nedostaci pojedinog biljnog đubriva primenjuje se i 2 %-tna otopina.

zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Dvogodišnje cveće

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:02

Dvogodišnje cveće
Razvojni period ovog cveća traje 2 godine. Prve godine obavlja se setva i biljka se razvija i raste,a druge godine obično dolazi do cvetanja. Stoga se i đubrenje obavlja u dva dela,prvo se obavlja đubrenje klijališta,a nakon nicanja,treba nađubriti površinu na koju će se biljčice presaditi kako bi se podstaknuo što bolje primanje presadnica. U ovoj skupini nalaze se tratinčica, karanfil, potočnica, maćuhica i dr.

Primer đubrenja
pre setve klijalište nađubriti sa 40 g/m2 NPK 15-15-15
pre sadnje presadnica na otvoreno nađubriti s 20 g/m2 NPK 15-15-15
Tokom rasta i razvoja može se 2-3 puta obaviti prihranjivanje s 10-15 g/m2 KAN-a, a pre cvetanja folijarno odnosno putem lista primeniti Fertinu C za cveće i ukrasno bilje u koncentraciji 1 %.

zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Višegodišnje cveće

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:03

Višegodišnje cveće
Trajnice su cveće čiji je životni vek duži od dve godine. Nadzemni delovi propadaju i smrzavaju se tokom zime, a podzemni delovi (lukovice, gomolji, rizomi) prezimljuju, sakupljaju hranu za obilnu cvetanje iduće godine i obnavljaju se za što im je potrebno mnogo đubriva koje osiguravamo đubrenjem. U ovoj su skupini tulipani, zumbuli, narcisi, đurđice, perunike, šafrani i dr.
Cvetne lukovice vole peskovito-ilovasto zemljište. Svakako treba izbegavati vrlo teška glinena tla u kojima se preko zime zadržava voda. Ali i takvim vrtovima se može pomoći ako se tlo pomeša s određenom količinom peska i organskih materijai i obavi prikladna drenaža. Najpovoljnije vreme za sadnju je Septembar I Oktobar tako da lukovice pre zime stignu razviti koren.Pre sadnje lukovica potrebno je zemljište očistiti od korova, a zatim dobro prehraniti,prekopati i pođubriti organskim i mineralnim đubrivom koje plitko ukopamo u tlo. Ako je tlo kiselo treba ga popraviti dodavanjem kalcijuma.
Osnovna đubrenja obavljaju se samo jednom u jesen,a svake naredne godine nakon cvetanja potrebno je cveće prihraniti. Za osnovno đubrenje u jesen primenjuju se NPK mineralna đubriva s većim udelom fosfora i kalijuma, a manje Azota: NPK 5-15-30, NPK 7-20-30, NPK 8-26-26 ili NPK 10-30-20 u količini od 40-50 g na 1 m2. Prihrana u idućoj godini nakon cvetanja obavlja se s 30 g/m2 NPK 15-15-15 koji se nalazi i u malom pakovanju pod nazivom Florin 2. Tokom razvoja kroz godinu može se pre cvetanja po potrebi primeniti 1 %-tna otopina Fertine C za cveće i ukrasno bilje.
Dobro je prilikom sadnje u iskopane jamice ispod svake lukovice staviti šaku peska ili šljunka, da bi se izbeglo eventualno truljenje ispod lukovice. Za razliku od ostalog lukovičastog cveća, lukovice ljiljanja nakon sadnje treba dobro zaliti.
zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Ruže i ukrasno grmlje

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:04

Ruže i ukrasno grmlje
Ruža je najpoznatiji cvet sa vrlo dugom tradicijom uzgoja i nalazi se u gotovo svakom vrtu, parku ili dvorištu. Danas postoji vrlo velik izbor sorti unutar skupina (čajevke, polijanta, floribunda, penjačice, mini ruže) različitih boja, oblika i veličine cveta. Da bi ruža ispoljila svu raskoš i lepotu svoga cveta treba ju brižno negovati što između ostalog podrazumeva pripremu tla i đubrenje pre sadnje kao i prihranu tokom rasta i razvoja. Balirane i kontejnirane sadnice ruža mogu se saditi gotovo cele godine, ali sadnice golog korena svakako treba saditi na jesen.
Za uspešan uzgoj svakako je potrebna i dobra priprema zemljišta koja obuhvata uklanjanje korova i obogaćivanje zemlje organskom i mineralnom materijama. Organska materija dodaje se u obliku stajskog đubriva ili tresetnog supstrata, a mineralna materija u obliku granuliranih mineralnih đubriva. Zemlja koja je iskopana iz sadne jame (najmanje 40 cm duboka) u koju će se posaditi ruža pomeša se s organskim i mineralnim đubrivom. Kasnije prilikom sadnje obogaćena se zemlja vrati u jamu. Prilikom sadnje treba paziti da cepljeno mesto bude oko 3 cm ispod površine zemlje.
Za đubrenje ruža pre sadnje koristi se 5-7 kg/m2 zrelog stajskog đubriva i 40 g/m2 NPK 7-20-30 jer je vrlo važno što pre nakon sadnje podstaknuti razvoj korenovog sistema na što vrlo povoljno deluje fosfor podstičući razvoj korenovih dlačica. Pri ogrtanju ili u prihrani dodaje se 15 g/m2 KANa.
U proleće već posađene ruže treba orezati, prihraniti s NPK 15-15-15 u količini 25 g/m2 i plitko okopati. Ruže će se zadovoljiti jednokratnim prihranjivanjem u proleće.
Tokom vegetacije nega se sastoji od uklanjanja ocvalih cvetova da bi podstaknuli cvetanje i u prihranjivanju tečnim đubrivima jer su ruže veliki potrošači fosfora, magnezijuma i bora. Za prihranu se koristi Fertina C za cvieće i ukrasno bilje ili Fertina C za pelargonije, surfinije i ostale cvetnice. Fertine se primenjuju za zalevanja tla ili putem lista u koncentraciji 1 %. Fertina C se može primeniti zajedno sa zaštitnim sredstvima pri čemu se oba zahvata obavljaju istovremeno.

Razne listopadne ili zimzelene drvenaste i grmolike kulture kao šimšir, lovor, lovorvišnja, tuja, čempres, kalina, božikovina, tisa i druge mogu nam poslužiti kao živa ograda oko vrtova, okućnica i parkova. Takođe je velik izbor grmova koji se mogu uzgajati u posudama, a prednost uzgoja u posudama je u tome što se može odabrati supstrat prema zahtevima biljaka.
Za potrebe sadnje iskopa se sadna jama čije dimenzije zavise od kulture koja se sadi I plodnosti zemljišta. Što je zemlja siromašnija i habitus biljke veći, povećava se veličina sadne jame radi unošenja i veće količine hranjivog supstrata. Ukrasno grmlje može se saditi kasno u proleće ili u jesen, a ako se radi o sadnicama u kontejnerima sadnja se može obaviti tokom cele godine. Sadi se na isti način kao i svo ostalo drvenasto bilje, a to znači da je pje sadnje potrebno prilikom dublje obrade uneti u tlo 5-6 kg/m2 zrelog stajskog đubriva i 50-70 g/m2 NPK 7-20-30. Nakon sadnje posađenu biljku potrebno je obilno zaliti, a prihrana se obavlja rano u proleće s 30 g/m2 NPK 15-15-15 ili 15g/m2 Uree ili 10 g/m2 KAN-a.
Tokom vegetacije nega ukrasnog grmlja sastoji se od orezivanja, zalevanja, okopavanja i prihranjivanja putem lista. Folijarnom primenom Fertine C za grmlje, živice i ukrasno bilje utičemo na bujnost, masivnost, zelenilo i dekorativnost posađenog ukrasnog grmlja.. Ona se primenjuje u koncentraciji 2 % i neophodno ju je primeniti 2-3 puta tokom rasta i razvoja.

zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Sobno cveće

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:05

Sobno cveće
Ovoj skupini pripada svo cveće koje se sadi u saksije i namenjeno je držanju u sobnim, zatvorenim prostorijama kao što je fikus, filadendron, sanseverija, ciklama, oleandar i mnogo drugih. S obzirom da su to biljne vrste koje se sade u gotove supstrate koji sadrže organska đubriva i biljna hranjiva, đubrenje se obavlja u obliku prihrane nakon određenog vremena kada supstrat osiromašuje. Da ne dovedemo biljku u stanje gladovanja moramo prihranjivati. Prihranu obavljamo granuliranim ili tečnim mineralnim đubrivima. Zavisno od veličine posude, saksije pođubrimo s 5-10 g NPK 7-20-30 ili NPK 15-15-15, đubrivo se plitko unese u zemljište i potrebno je zaliti. Za folijarnu prihranu najbolje je primeniti Fertinu C-za sobno bilje i krizanteme u koncentraciji 0,5 %, otopinom Fertine C možemo zalevati biljku ili je upotrebiti prskanjem lista.

zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Balkonsko cveće

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:06

Balkonsko cveće
Retki su oni koji svoje balkone ne okite nekim cvetajućim biljem koje zahteva veliku pažnju jer jedino tako će uzvratiti prekrasnim cvetom. U ovoj skupini cveća mogu se nalaziti svo prethodno nabrojano cveće, od jednogodišnjeg, dvogodišnjeg do trajnica, stoga ćemo istaknuti ono koje se najčešće uzgaja na balkonima, a to su pelargonija i surfinija.
Posađene biljke u već pripremljene supstrate i odgovarajuće saksije nakon 3-4 nedelje treba početi prihranjivati kako bi nadoknadili materije u supstratu koje su biljke potrošile. Za ovu vrstu cveća posebno je kreirana Fertina C za pelargonije, surfinije i ostale cvetnice čijom se primenom postiže veća bujnost i lepota cveta radi kojeg se ova vrsta cveća i uzgaja. Prihranjivanje se obavlja prskanjem listova ili zalevanjem tla oko biljke jednom nedeljno, ujutro ili predveče u koncentraciji 1%. Takođe je potrebno jednom ili dvaput tokom uzgojnog perioda pelargonija i surfinija primeniti u otopini za zalevanje i Fertinu Fe koja sadrži Gvožđe koje će podstaknuti brži rast i povećati kvalitetu konačnog proizvoda. Ona se koristi u koncentraciji 0,2-0,3 % (20-30 ml Fertine Fe na 10 l vode).zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Travnjaci

Počalji od zoka0903 taj Pet Jun 03 2011, 12:07

Travnjaci
Rano u proleće potrebno je obaviti osnovno đubrenje travnjaka koji čine sastavni deo većine okućnica, vrtova, parkova, sportskih terena i raznih drugih igrališta jer intenzivan rast trava, vrlo često kosidbe kao i forsiranje zelene mase.Travama svakako treba osigurati osnovna hranjiva: Azot koji pospešuje rast izdanaka i stvaranje listova, fosfor koji pozitivno deluje na rast korenja,kalijum koji travi daje izdržljivost i otpornost na opterećenja, na sušu, hladnoću i bolest izazvane bakterijama i gljivicama.
Od NPK formulacija pogodne su one sa istaknutim sadržajem fosfora jer trave iznimno vole fosfor koji povoljno deluje na brži razvoj korenovih dlačica kojima se usvaja voda i u njoj otopljena hranjiva, pa su tako za osnovno đubrenje najprikladnije formulacije NPK 10-30-20 ili NPK 8-26-26 koje se koriste u količini 500-600 g na 10 m2. Za kasniju eventualnu nadopunu fosforom i kalijumom putem zemlje primjenjuje se formulacija NPK 15-15-15 u količini od 20-40 g/m2, poželjno i praktično ju je primeniti po površini pre kiše. Ova formulacija NPK 15-15-15 nalazi se i u malom pakovanju od 3 kg pod nazivom Florin 2.
Osim fosfora i kalijuma u proleće je potrebno dodati i Azot kako bi podstaknuli što intenzivniji rast trava i Azot je jedno od hraniva koje najjače utiče na razvoj zelene lisne mase, on se dodaje putem Uree, KAN-a ili tečnog Azotnog đubriva UAN-a. Urea se koristi u količini od 150-200 g na 10 m2 čim trava započne intenzivni rast jer će tada i njegovo iskorištenje biti najveće ili se može primeniti KAN u količini od 200-250 g na 10 m2. Ako prihranjujemo UAN-om, koristimo ga u količini 80-100 l/ha nakon otkosa ili korištenja, ali tek kad poraste 10-15 cm. UAN u toj fazi zaustavlja u travnjacima nepoželjne širokolisne korove. Urea i KAN se nalaze i u malom pakovanju, Urea pod nazivom Florin 7, a KAN pod nazivom Florin 6.
U toplom delu godine pogotovo kada nastupe duža sušna razdoblja i kada nedostaje vlage u tlu, trave na kultiviranim travnjacima moramo zalivati vodom i hranjivima zbog nemogućnosti usvajanja iz tla. Zato se prepor učuje kontinuirana prihrana tečnim mineralnim đubrivima, koji sadrže mikro i makro hraniva. Jedna od otopina namenjena prihrani travnjaka i sportskih terena je i Fertina T. Za prihranjivanje sportskih terena i travnjaka Fertina T primenjuje se u koncentraciji 5-10 % bez opasnosti od oštećenja i s njom se može prihranjivati svakih 10-14 dana. Travnjaci se prihranjuju prskanjem, najbolje nekoliko dana nakon kosidbe kad se malo oporavi. Takođe se trava tokom vegetacije može prihranjivati i otopinom Uree u koncentraciji 15-20 %, znači 15-20 kg Uree na 100 l vode, svakih 20 dana.
Vrlo čest problem na travnjacima mogu predstavljati različite vrste mahovina koje nisu uzročnici bolesti, ali ometaju pravilan rast i razvoj trava i na taj način narušavaju lep izgled travnjaka. Mahovina je izrazito kalcifobna biljka odnosno ne podnose prisustvo kalcijuma pa se intenzivno razvija na kiselim i jako zakiseljenim tlima. Stoga ako se želi dugoročno rešiti nepoželjne mahovine na kiselom tlu treba povisiti pH vrednost tla, a to se postiže primjenom 3-4 t/ha Fertdolomita, to je kalcijum-magnezijum karbonat koji će obogatiti tlo kalcijumom i magnezijumom.
Takođerje Petrohemija unutar svog asortimana Fertina, proizvela i Fertinu M koja je namijenjena suzbijanju mahovine i istovremeno za negu odnosno prihranu travnjaka. Primenjuje se kao nerazrieđena otopina prskanjem u količini 1 l/10 m2 i na taj način zaustavlja se daljnji razvoj mahovine, a Azotna komponenta, koja ne isparava, podstiče razvoj travnih vrsta koje su i poželjne na travnjacima. Vreme suzbijanja mahovine odnosno vreme primene Fertine M je u proleće kada krene vegetacija i u jesen, naročito ako je vlažna i kišovita.

zoka0903
zoka0903
Pravi cvećar
Pravi cvećar

Broj komentara : 268
Age : 37
Lokacija : Mali Idjos
Poeni : 344
Registration date : 07.06.2010

https://www.facebook.com/zoka.tomic

Nazad na vrh Ići dole

CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA Empty Re: CVEĆARSTVO I HORTIKULTURA

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu