Traži
Ko je trenutno na forumu
Imamo 4 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 4 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 214 dana Čet Mar 08 2012, 13:46
Statistike
Imamo 10334 registrovanih korisnikaNajnoviji registrovani član je Snezana kokosar
Naši korisnici su poslali ukupno 10273 članaka u 1087 teme
Razmena banera
DEBELA KOKA – CUVARKUCA – SEMPERVIVUM
+14
jovankam
tac
Gipszo
Gardener
Lanisi
valentina
snezana
sempervivum
Eldorado
MILICAX
kata
dark
Baštovan
saba
18 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Mnogo je narodnih naziva za ovu prelepu biljku. Kod nas su obicno odomaceni nazivi i to: cuvarkuca; debela koka; stolistnik; kamena ruza. Latinski naziv ove biljke je “sempervivum” sto u slobodnom prevodu znaci semper- uvek i vivum- ziv, iliti uvek ziv, vecito ziv.
Debela koka, ili kako ja vise volim da je zovem cuvarkuca, je trajna sukulentna biljka koja uspeva po planinskim regionima citave Evrope, od zapadne Spanije do istocne Turske i Irana. Ova biljka prezivljava u veoma surovim uslovima suse i jarkog sunca u toku letnjih meseci, a ujedno i jakih hladnoca u zimskim periodima.
Sempervivum obrazuje niskorastuce rozete socnih listova, cesto s’ dlacicama po ivicama i vrhovima lista. Pokazuje ogromnu raznovrsnost u pogledu oblika, velicine i boje rozete i lista. U mnogim oblicima listovi se oboje senkama ruzicaste, crvene ili purpurne boje tokom leta, dok pojedini oblici svoje najlepse boje pokazuju zimi. Rozete mogu biti ne vece od nekoliko milimetara u precniku, u najmanjim oblicima, pa do onih ogromnih koje imaju do 20 centimetara popreko u precniku. Listovi mogu biti siroki ili uski, manje ili vise bodljikavi, zaostreni ili obli. U mnogim oblicima listovi su gusto prekriveni po ivicama i licu sitnim dlacicama, dajuci biljkama maljav izgled.
Vrlo malo prostora je potrebno za uzgoj Sempervivuma. Vrlo dobro uspeva na otvorenom mestu, izlozenom atmosveralijama, na vetrovitim i osuncanim polozajima. Poznati su po tome sto uspevaju da prezive na vrlo skromnoj i losoj podlozi, i sto su vrlo tolerantni na susu, tako da zive u uslovima gde mnoge druge biljke ne uspeju da se izbore za opstanak.
Svaka rozeta proizvodi nove rozete i izdanke na bocnim stabljikama (stolonima), stvarajuci tako veliku koloniju. Ovi izdanci se brzo ukorene i postaju nezavisne biljke, pruzajuci veoma lak metod razmnozavanja. Maticna rozeta na kraju proizvede visoku cvetnu stabljiku, i zatim ugine ostavljajuci iza sebe svoje izdanke da nastavljaju biljnu koloniju.
Kako uzgajati stoliste. Suncano, vetrovito, izlozeno mesto je idealno. Dobro je da im se obezbedi sto veca izlozenost suncu u toku dana, pa se zato mogu videti posude sa cuvarkucama na mnogim krovovima kuca, gde ima puno sunca, gde je uvek vetrovito. Potrebno im je tlo koje je vodopropustljivo, i koje je relativno “slabo” hranjljivo. Preporucuje se da se gornji sloj zemlje prekrije krupnijim peskom ili sitnijom kamenom rizlom u debljini od oko desetak milimetara. Mozete ga gajiti ili u plitkim posudama, ili na otvorenom zemljistu u vidu niskih brdasaca. Zahtevaju vrlo malo paznje, i dovoljno je samo da ih po prevelikim vrucinama polijete malim kolicinama vode.
Zbog dragocenih lekovitih svojstava, slavni vladar Karlo Veliki je naredio da se cuvarkuca mora kultivisano gajiti. Njegova naredba se zavrsava recenicom: “I svaki seljak treba da gaji cuvarkucu na, i u svojoj kuci. Pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva, a nmogi ga uporedjuju sa alojom, i kazu da imaju dosta slicna lekovita svojstva. Posebno se koristi svez zdrobljen list ili sveze iscedjen sok iz lista, u kozmeticke svrhe, a spada medju najbolja prirodna sredstva za lecenje kurijih ociju, opekotina, suncanih pega, bradavica, protiv bolova u usima, i za sva upalna stanja.
Autor teksta:
Zoran Radojkovic SABA
Mnogo je narodnih naziva za ovu prelepu biljku. Kod nas su obicno odomaceni nazivi i to: cuvarkuca; debela koka; stolistnik; kamena ruza. Latinski naziv ove biljke je “sempervivum” sto u slobodnom prevodu znaci semper- uvek i vivum- ziv, iliti uvek ziv, vecito ziv.
Debela koka, ili kako ja vise volim da je zovem cuvarkuca, je trajna sukulentna biljka koja uspeva po planinskim regionima citave Evrope, od zapadne Spanije do istocne Turske i Irana. Ova biljka prezivljava u veoma surovim uslovima suse i jarkog sunca u toku letnjih meseci, a ujedno i jakih hladnoca u zimskim periodima.
Sempervivum obrazuje niskorastuce rozete socnih listova, cesto s’ dlacicama po ivicama i vrhovima lista. Pokazuje ogromnu raznovrsnost u pogledu oblika, velicine i boje rozete i lista. U mnogim oblicima listovi se oboje senkama ruzicaste, crvene ili purpurne boje tokom leta, dok pojedini oblici svoje najlepse boje pokazuju zimi. Rozete mogu biti ne vece od nekoliko milimetara u precniku, u najmanjim oblicima, pa do onih ogromnih koje imaju do 20 centimetara popreko u precniku. Listovi mogu biti siroki ili uski, manje ili vise bodljikavi, zaostreni ili obli. U mnogim oblicima listovi su gusto prekriveni po ivicama i licu sitnim dlacicama, dajuci biljkama maljav izgled.
Vrlo malo prostora je potrebno za uzgoj Sempervivuma. Vrlo dobro uspeva na otvorenom mestu, izlozenom atmosveralijama, na vetrovitim i osuncanim polozajima. Poznati su po tome sto uspevaju da prezive na vrlo skromnoj i losoj podlozi, i sto su vrlo tolerantni na susu, tako da zive u uslovima gde mnoge druge biljke ne uspeju da se izbore za opstanak.
Svaka rozeta proizvodi nove rozete i izdanke na bocnim stabljikama (stolonima), stvarajuci tako veliku koloniju. Ovi izdanci se brzo ukorene i postaju nezavisne biljke, pruzajuci veoma lak metod razmnozavanja. Maticna rozeta na kraju proizvede visoku cvetnu stabljiku, i zatim ugine ostavljajuci iza sebe svoje izdanke da nastavljaju biljnu koloniju.
Kako uzgajati stoliste. Suncano, vetrovito, izlozeno mesto je idealno. Dobro je da im se obezbedi sto veca izlozenost suncu u toku dana, pa se zato mogu videti posude sa cuvarkucama na mnogim krovovima kuca, gde ima puno sunca, gde je uvek vetrovito. Potrebno im je tlo koje je vodopropustljivo, i koje je relativno “slabo” hranjljivo. Preporucuje se da se gornji sloj zemlje prekrije krupnijim peskom ili sitnijom kamenom rizlom u debljini od oko desetak milimetara. Mozete ga gajiti ili u plitkim posudama, ili na otvorenom zemljistu u vidu niskih brdasaca. Zahtevaju vrlo malo paznje, i dovoljno je samo da ih po prevelikim vrucinama polijete malim kolicinama vode.
Zbog dragocenih lekovitih svojstava, slavni vladar Karlo Veliki je naredio da se cuvarkuca mora kultivisano gajiti. Njegova naredba se zavrsava recenicom: “I svaki seljak treba da gaji cuvarkucu na, i u svojoj kuci. Pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva, a nmogi ga uporedjuju sa alojom, i kazu da imaju dosta slicna lekovita svojstva. Posebno se koristi svez zdrobljen list ili sveze iscedjen sok iz lista, u kozmeticke svrhe, a spada medju najbolja prirodna sredstva za lecenje kurijih ociju, opekotina, suncanih pega, bradavica, protiv bolova u usima, i za sva upalna stanja.
Autor teksta:
Zoran Radojkovic SABA
saba- Cvećar
- Broj komentara : 70
Poeni : 98
Registration date : 13.07.2009
Re: DEBELA KOKA – CUVARKUCA – SEMPERVIVUM
sto se tice cuvarkuce,ja cu napomenuti samo da su stari Srbi je drzali ili na istoku ili kod kucnih vrata jer se smatralo da biljka tera zle duhove
ja sam cuo za njena lekovita svojstva ali nisam licno imao priliku da je koristim. pretpostavljam da je u pitanju slican proces kao i sa alojom?
dark- Pravi cvećar
- Broj komentara : 210
Poeni : 251
Registration date : 20.07.2009
Da potpuno si u pravu. Cuvarkuca ima skoro potpuno ista lekovita svojstva kao i aloja, i govori se da je cuvarkuca ustvari aloja sa nasih prostora samo u malo drugacijem obliku i formi.
saba- Cvećar
pretpostavljao sam zbog debelog lista i soka. a zasta se koristi cuvarkuca? ima li nesto za sta se konkretno koristi?
dark- Pravi cvećar
Koliko ja znam, sok ili listovi cuvarkuce se upotrebljavaju kao pomocna lekovito sredstvo kod mnogih bolesti. Nadam se da ce se i drugi forumasi ukljuciti i napisati recepte za lecenje uz pomoc ove cudesne biljke, ali na temi o LAKOVITOM BILJU. Ovde cu samo napomenuti da se list ili sok mogu upotrebljavati za smirenje mnogih upalnih procesa. Dobro je, tako bar kazu, da se svakodnevno POJEDE po jedan list cuvarkuce, i to onako svez, otkinut direktno sa biljke, ali dobro opran. Ali otom potom u lekovitom bilju. Ovde cemo pisati o ovoj biljci kao kolekcionarskoj biljci u kolekcijama mesnatica sa nasih prostora.
saba- Cvećar
Biljkom sam definitivno oduševljena i nastojaću da nabavim više vrsta. Od ovih nekoliko koje sad imam pokušaću da stavim slike
kata- Cvećar početnik
- Broj komentara : 44
Poeni : 47
Registration date : 30.07.2009
imam jedno pitanje, jednu konstataciju jedan utisak
1. zar nije debela koka druga biljka?isto raste u bastama,ali visocija je i drugacije listove ima.probacu da postavimsliku
2.znaci definitivno ima vise vrssta cuvarkuce meni je jedan decko pokazivao mini cuvarkuce,ja mislila da me zeki
3.divne slike kato,samo nastavi da nam ulepsavas dan
1. zar nije debela koka druga biljka?isto raste u bastama,ali visocija je i drugacije listove ima.probacu da postavimsliku
2.znaci definitivno ima vise vrssta cuvarkuce meni je jedan decko pokazivao mini cuvarkuce,ja mislila da me zeki
3.divne slike kato,samo nastavi da nam ulepsavas dan
MILICAX- Cvećar
- Broj komentara : 94
Poeni : 119
pozdrav kato i sve najbolje na forumu
Eldorado- Iskusan cvećar
- Broj komentara : 189
Poeni : 235
Ne znam na žalost koliko ima varijeteta čuvarkuće, nekoliko stotina sigurno. Ja imam desetak skromnih vrsta, ali mi se jako dopada pa ću pokušati da nabavim bar još neku
kata- Cvećar početnik
ja ovo zovem debelom kokom.a kako vi ljudi?
MILICAX- Cvećar
To je toooo. Ona jeste sukulentna biljka, ali nije čuvarkuća tako da naziv teme zbunjuje.
kata- Cvećar početnik
uh,vec sam se zabrinula za ovo malo pameti sto mi je ostalo
ali sigurno ima razloga sto je saba tako napisao.naime,u vecinikrajeva Srbije i balkana,dolazi do mesanja i preplitanja naziva biljaka.dovoljno je otici na pijacu i za jednu biljku mozes vukajliju da napises.pretpostavljam da se u sabinom kraju ona tako i zove,cuvarkuca-debela koka
s obzirom da su sukulenti,nije ni cudo da se mesaju nazivi
ali sigurno ima razloga sto je saba tako napisao.naime,u vecinikrajeva Srbije i balkana,dolazi do mesanja i preplitanja naziva biljaka.dovoljno je otici na pijacu i za jednu biljku mozes vukajliju da napises.pretpostavljam da se u sabinom kraju ona tako i zove,cuvarkuca-debela koka
s obzirom da su sukulenti,nije ni cudo da se mesaju nazivi
MILICAX- Cvećar
Ma nije greska i nije problem. Slika koju je milica postavila jeste slika DEBELE KOKE. I u mom kraju postoji ova biljka i zovu je debela koka, i prica se isto tako da je ova biljka lekovita i da se i njeni listovi zvacu i jedu.
I ne opterecujte se mnogo time dali jeste ili nije vrsta cuvarkuca. U svakom slucaju i to je mesnatica i biljka sa nasih prostora koje ima u mnogim dvoristima. I kaktusa ima preko hiljadu vrsta, i svaka vrsta ima svoje ime (latinsko), ali je za sve uobicajen naziv KAKTUS. Tako i ovde, na ovoj temi. Ja sam pokrenuo temu o cuvarkucama, a vi slobodno dodajte i pisite i o ostalim mesnaticama koje rastu u nasim, to jest vasim krajevima. To su nasi "KAKTUSI" koji rastu u nasim krajevima i koji dobro podnose i najzesce sunce, ali isto tako i najzesce mrazeve i zime, i koje ostaju preko cele godine u nasim bastama, pa i na nasim krovovima. I svake godine nas nanovo u martu ili aprilu obraduju novim cvetovima i novim izdancima.
Samo vi pisite o svima njima, i sigurno se nijedna vrsta nece naljutiti sto ste je smestili bas tu medju cuvarkuce, debele koke..... ili kako se vec zovu kod vas.
I ne opterecujte se mnogo time dali jeste ili nije vrsta cuvarkuca. U svakom slucaju i to je mesnatica i biljka sa nasih prostora koje ima u mnogim dvoristima. I kaktusa ima preko hiljadu vrsta, i svaka vrsta ima svoje ime (latinsko), ali je za sve uobicajen naziv KAKTUS. Tako i ovde, na ovoj temi. Ja sam pokrenuo temu o cuvarkucama, a vi slobodno dodajte i pisite i o ostalim mesnaticama koje rastu u nasim, to jest vasim krajevima. To su nasi "KAKTUSI" koji rastu u nasim krajevima i koji dobro podnose i najzesce sunce, ali isto tako i najzesce mrazeve i zime, i koje ostaju preko cele godine u nasim bastama, pa i na nasim krovovima. I svake godine nas nanovo u martu ili aprilu obraduju novim cvetovima i novim izdancima.
Samo vi pisite o svima njima, i sigurno se nijedna vrsta nece naljutiti sto ste je smestili bas tu medju cuvarkuce, debele koke..... ili kako se vec zovu kod vas.
saba- Cvećar
Ma u pravu si ti Saba, ja ionako kuburim sa latinskim nazivima i identifikacijom svojih biljaka, ali njima to ne smeta da se baškare i napreduju
kata- Cvećar početnik
bravo! takve vas volim,kad umete da cenite ono što drugi rade i pomažete jedni drugima
a moramo da počnemo i za ostale kaktuse da postavljamo sličice i priloge
a moramo da počnemo i za ostale kaktuse da postavljamo sličice i priloge
upotreba cuvarkuce u medicini je velika.
Upotrebljava se sveze iscedjen sok iz cele biljke ili samo list. U narodnoj medicini se koristi za cireve u zelucu,kod herpesa,hemoroid,a sveze iscedjen sok je delotvoran za opekotine, U novije vreme se sok od sveze biljke koristi kao tinktura ili kao homeopatski preparat protiv gnojnih zapaljenja zuba i upala grla
Upotrebljava se sveze iscedjen sok iz cele biljke ili samo list. U narodnoj medicini se koristi za cireve u zelucu,kod herpesa,hemoroid,a sveze iscedjen sok je delotvoran za opekotine, U novije vreme se sok od sveze biljke koristi kao tinktura ili kao homeopatski preparat protiv gnojnih zapaljenja zuba i upala grla
MILICAX- Cvećar
Čuvarkuća ima oko 50 (neki kažu 70) vrsta, sa podvrstama, varietetima i geografskim klonovima, i oko 4.500 imenskih kultivara / hibrida.
U narodnoj medicini upotrebljava se samo jedna od njih, a to je Sempervivum tectorum.
Ja sama imam kolekciju od oko 2.000 različitih biljki.
Ovo su slike neke od njih:
Debela koka domače je ime za vrstu Sedum, no mnogi ga (pogrešno) koriste i za Sempervivum.
Tu biljku koju vi zovete debela koka imam i ja u nekom cosku u basti,komsinica mi je za nju rekla da se zove ranik i da se koristi za lecenje debelog creva i zarastanje rana,mada ne mogu da tvrdim da je to istina,ali jeja sam listice.
Poslednji izmenio snezana dana Sre Okt 14 2009, 15:56, izmenjeno ukupno 1 puta
snezana- Cvećar
- Broj komentara : 60
Poeni : 70
Registration date : 19.09.2009
Kada mi je cerka imala upalu uveta doktorica je rekla da treba da joj kapnemo sok od obicne cuvarkuce sto ih sve nase bake (tj.skoro sve)drze po krovovima.To smo i uradili i veoma brzo se oporavila,bez antibiotika.
valentina- Cvećar
- Broj komentara : 78
Poeni : 78
Registration date : 24.08.2009
meni je pored njene lepote i lekovitosti zanimljivo da ima i magijske moci
dark- Pravi cvećar
ja znam dobar recept,500gr. meda pomesati sa 300gr. samlevene cuvarkuce,kazu da je ovaj melem dobar za podizanje imuniteta.(ali oprez neznam koje vrste su za jelo,pa ja koristim onu nasu domacu sa krova.)
snezana- Cvećar
snezana- Cvećar
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Feb 15 2024, 10:27 od usluzni
» Sadnice šljive 130 dinara Akcija!
Sre Feb 07 2024, 11:25 od usluzni
» Na prodaju suva šljiva (Sterlej, Rod 2023) bez koštice rehidrirana, extra kvalitet
Čet Dec 28 2023, 14:07 od usluzni
» Trogodišnje i dvogodišnje voćne sadnice za dvorište i baštu
Ned Nov 19 2023, 10:20 od usluzni
» Prodajem sadnice Paulovnije Shan Tong
Čet Okt 26 2023, 09:26 od usluzni
» Trogodisnje i dvogodisnje vocne sadnice već od 150 din
Pet Avg 18 2023, 11:18 od usluzni
» Sadnice šljive, dunje, kajsije za jesen 2023
Sub Jun 10 2023, 17:04 od usluzni
» Klipsa - Držač folije
Uto Mar 21 2023, 09:19 od usluzni
» Sadnice dunje prodaja